Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022
Η 10η Οκτωβρίου είναι παγκοσμίως γνωστή ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας – πρωτοβουλία ενός παγκόσμιου προγράμματος υπεράσπισης και ευαισθητοποίησης που ξεκίνησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία το 1992.
Όπως όλες οι πτυχές της υγείας, έτσι και η Ψυχική Υγεία μπορεί να επηρεαστεί από περιβαλλοντικούς, κοινωνικοοικονομικούς και εξελικτικούς παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης των ψυχικών ασθενειών.
Οι διαταραχές της Ψυχικής Υγείας έχουν σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνο στα άτομα και τις οικογένειές τους, αλλά και στην κοινωνία συνολικά, τόσο από κοινωνική όσο και από οικονομική άποψη.
Η πανδημία είχε εκτεταμένες επιπτώσεις για την Ψυχική Υγεία των ανθρώπων, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, σημαντικά επίπεδα φόβου και ανησυχίας. Η αυξανόμενη επιβάρυνση της Ψυχικής Υγείας έχει χαρακτηριστεί ως «σιωπηλή» πανδημία. Τον Νοέμβριο του 2020, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη απέδειξε ότι σε όλες τις χώρες, πάνω από το 40% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι ο COVID-19 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κατάστασή τους Ψυχική υγεία έναντι <5% που είπε ότι είχε θετικό αντίκτυπο.
Σήμερα, η πανδημία COVID-19 παρέχει την ευκαιρία να βελτιωθούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες και πολιτικές για την ψυχική υγεία με τη μετατόπιση από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη προοπτική η Ψυχική Υγεία να βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν στρατηγικά βήματα προς μια καλύτερη Ψυχική Υγεία των πολιτών τους, αλλά μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα για την αντιμετώπιση, τη διαχείριση και τη προαγωγή της Ψυχική Υγεία.
Παρά τις προόδους που σημειώθηκαν σε ορισμένα κράτη μέλη, εξακολουθούν να υστερούν, όπως τονίζεται μέσα από την ανάλυση της «Headway 2023 – Mental Health Index».
Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2020 ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία με αρμόδια Υφυπουργό Υγείας την κυρία Ζωή Ράπτη. Βασική πρόκληση του νεοσύστατου υφυπουργείου είναι η βελτίωση της πρόσβασης και την υποστήριξη ασθενών και των οικογενειών τους με ταυτόχρονη μείωση του κόστους στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθώς και η παροχή ισότιμης πρόσβασης στην ψυχική φροντίδα για την ευημερία όλων των πολιτών.
Η πανδημία ανέδειξε τη χρησιμότητα των λύσεων ψηφιακής υγείας, που προσφέρουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων με επεκτάσιμο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Τα ψηφιακά εργαλεία αναδεικνύονται σε πολύτιμες κινητήριες δυνάμεις για την παρακολούθηση και τον σχεδιασμό πολιτικών υγειονομικής περίθαλψης, πρόνοιας και εκπαίδευσης στην Ψυχική Υγεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Η ψυχική υγεία συνεπάγεται συμπεριφορά θερμή, γενναιόδωρη και γεμάτη κατανόηση, συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης» Χόρχε Μπουκάι ”Ο Δρόμος της ευτυχίας”
References:
https://www.angelinipharma.es/media/xahawdh3/211005_headway-2023_report_def.pdf