Μια εφαρμογή smartphone που μπορεί να βοηθήσει τους ψυχιάτρους να διαγνώσουν ψυχικές ασθένειες
Χρήστης της Monsenso app, μιλά για την εμπειρία του χρησιμοποιώντας τη λύση υγείας για κινητά της solution, πως υποστήριξε τη θεραπεία του και πώς τον βοήθησε να βελτιώσει την επικοινωνία με τον ψυχίατρό του.
Πριν από τη χρήση της εφαρμογής Monsenso για smartphone, ο Πέτρος και ο ψυχίατρός του ακολουθούσαν το τυπικό θεραπευτικό περιβάλλον, προγραμματίζοντας ένα ραντεβού κάθε δύο-τρεις εβδομάδες. για να μιλήσουν και για να συζητήσουν τις προηγούμενες εβδομάδες του Πέτρου. Ο Πέτρος έλεγε συνήθως ότι τα πήγαινε καλά σε κάθε ραντεβού, αλλά μερικές φορές ξεχνούσε σημαντικές λεπτομέρειες που ήθελε να συζητήσει.
Peter Hagelund Testimonial from solution on Vimeo.
«Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να θυμάσαι, δύο εβδομάδες αργότερα [μεταξύ των ραντεβού] πώς νιώσατε πραγματικά εκείνη την ημέρα. Με την εφαρμογή είναι πολύ εύκολο να επιστρέψετε και να δείτε εάν η διάθεσή σας ήταν αρκετά σταθερή τους τελευταίους δύο μήνες ή αν είχατε κάποια σκαμπανεβάσματα σε μια περίοδο», λέει ο Πέτρος.
Τώρα, αντί να βασίζεται στη μνήμη του ο Πέτρος κατά τη διάρκεια του ραντεβού, ο ψυχίατρός του μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του και να δει πώς τα πάει, όπως και συνέβη. Μπορεί να δει πόσο πολύ κοιμήθηκε, πόσο ασκείται, πόσο πίνει, πόσο άγχος έχει και άλλες σχετικές πτυχές της θεραπείας και της διαταραχής του.
«Ο ψυχίατρός μου, τώρα λέει πράγματα όπως: “Λέτε ότι τα πηγαίνατε καλά, αλλά στην πραγματικότητα μπορώ να δω ότι είχατε μερικά σκαμπανεβάσματα”. Νομίζω ότι η εφαρμογή τον βοηθά να έχει μια πραγματική εικόνα του πώς τα πήγαινα», λέει ο Πέτρος.
Στη δανέζικη σειρά ντοκιμαντέρ του “Jeg savner min sygdom” (που μεταφράζεται σε “Μου λείπει η ασθένειά μου”), ο Πέτρος μιλά για την εμπειρία του από τη λάθος διάγνωση και πώς τελικά μετά από έξι χρόνια βρήκε τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.
Το 2014, διαγνώστηκε με Διπολική Διαταραχή Τύπου 2.
Σε όλη του τη ζωή, ήξερε ότι υπήρχε κάτι διαφορετικό πάνω του. Πάντα πάλευε με την κατάθλιψη και το άγχος και αυτό που τελικά αποδείχτηκε ήταν υπομανία. Όταν ήταν 22 ετών, είχε το πρώτο μεγάλο επεισόδιο κατάθλιψης και άρχισε να παίρνει αντικαταθλιπτικά. Ωστόσο, χρειάστηκαν άλλα έξι χρόνια μέχρι να διαγνωστεί επίσημα με Διπολική Διαταραχή Τύπου 2.
Λέει ότι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα σχετικά με αυτή τη διάγνωση είναι ότι δεν βιώνει το τυπικό μανιακό επεισόδιο όπου ένα άτομο αισθάνεται υπερβολικά ενεργητικό και σχεδόν ψυχωτικό. Αντίθετα, νιώθει υπομανιακός, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργεί καλά κοινωνικά. Δεν είναι ψυχωτικός. Απλώς αισθάνεται πολύ καλά. το πρόβλημα με αυτό, ήταν πως δεν ένιωθε την ανάγκη να ενημερώσει τον ψυχίατρό του ότι δεν ένιωθε πολύ καλά.
Ο ψυχίατρός του ανακάλυψε ότι είχε Διπολική Διαταραχή επειδή δεν μπορούσε να βγει από την κατάθλιψή του. Αρχικά, διαγνώστηκε με κατάθλιψη και ADD. Αλλά αυτές οι διαγνώσεις δεν φαινόταν να ταιριάζουν επειδή είχε ακόμα έντονες εναλλαγές της διάθεσης και πολύ άγχος. Όταν διαγνώστηκε με Διπολική Διαταραχή Τύπου 2, έβγαλε νόημα. Ξαφνικά, μπόρεσε να δει γιατί ένιωθε όπως ένιωθε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
«Πιστεύω πραγματικά ότι η εφαρμογή Monsenso για smartphone θα μπορούσε να είχε βοηθήσει τον ψυχίατρό μου να μου δώσει τη σωστή διάγνωση σε πρώιμο στάδιο, επειδή η εφαρμογή με βοηθά να παρακολουθώ τη διάθεσή μου και να έχω μεγαλύτερη επίγνωση του πώς νιώθω. Με την εφαρμογή, πρέπει να σταματήσω και να αφιερώσω μια στιγμή για να σκεφτώ πώς τα πήγαινα πραγματικά πριν καταχωρίσω τις απαντήσεις μου. Η παρακολούθηση όλων αυτών των πληροφοριών βοήθησε τη θεραπεία μου. Ο ψυχίατρός μου και εγώ μπορούμε να σχεδιάσουμε καλύτερα πώς να αποφύγουμε τα μελλοντικά καταθλιπτικά ή υπομανιακά επεισόδια μου, γιατί μπορούμε να προσδιορίσουμε ξεκάθαρα πότε έχω εναλλαγές στη διάθεσή μου». λέει ο Πέτρος.
Τον Αύγουστο του 2018, το ντοκιμαντέρ του για τη ζωή με τη Διπολική Διαταραχή προβλήθηκε στην εθνική τηλεόραση της Δανίας και η ανταπόκριση ήταν συντριπτική. Πολλοί επικοινώνησαν μαζί του, για να τον ευχαριστήσουν που μίλησε για την ασθένειά του. Έκανε το ντοκιμαντέρ για να μην ντρέπονται άλλοι άνθρωποι που έχουν αυτή την ασθένεια.
«Ελπίζω ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα διαγνωστούν σε πιο πρώιμο στάδιο από ό,τι ήμουν εγώ και πραγματικά πιστεύω ότι η εφαρμογή Monsenso είναι ένα από τα πράγματα που μπορεί να βοηθήσει. Ελπίζω πραγματικά ότι άλλοι ψυχίατροι και οι ασθενείς τους θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή», πρόσθεσε.